de XORG paketten

BLFS & X- window system: de beproeving.

Door Sjaaksken op vrijdag 23 mei 2014 15:36 - Reacties (9)
Categorieën: BLFS, XORG, Views: 2.938

Na het installeren van de belangrijkste BLF paketten, komt pas de echte beproeving: het installeren van een grafische omgeving. Enter: the X-windows system, het échte werk. Dat merk je al vanaf de eerste stap: het klaarzetten voor de installatie van de Xorg Protocol headers. Standaard wordt deze installatie in de folder /usr gezet, maar om correct te zijn pak je beter een subfolder (mijn idee was om /usr/X11 te gebruiken zoals dit voor veel distributies het geval is). De stappen die je dient te nemen om de installatie folder te veranderen zijn echter heel warrig geschreven. Zo moet je zelf een aantal keer deze installatiefolder configureren. Dit laat veel ruimte voor fouten. In mijn geval ben ik vier maal moeten herbeginnen omdat de Xorg protocol headers niet gevonden konden worden na installatie. Na een zorgvuldige controle van elke lijn in de voorbereiding van deze installatie, werden de protocol headers correct gevonden. Extra moeilijkheid in mijn geval was het feit dat ik in een chroot-omgeving compileer (en dus sommige environment variabelen handmatig moet instellen).

Eens de environment variabelen correct geconfigureerd raken, lukt het uiteindelijk om de x-org paketten te installeren. Zelfs de installatie van de beeld driver (intel in mijn geval) verliep vlekkeloos. Maar daarna botste ik echter weer op een probleem: bij de pagina x-org drivers wordt er verklaard dat er tenminste één werkende driver geïnstalleerd moet worden. Na het succesvol installeren van de intel-driver kon ik - dacht ik - aannemen dat dit voldoende was. Echter verder beneden op die pagina staan de belangrijke input-drivers. Indien je deze niet volledig installeert, kan je wel in 'X' booten maar werkt je input niet meer, en rest er niets anders dan herstarten. Weeral een stukje van de puzzel die je zelf moet leggen.

De xterm sessie ziet er wel heerlijk oldskool uit:
Xorg-2014-04-24 xterm

Nu is xterm alleen natuurlijk niet voldoende. Mijn eerstvolgende doel: KDE (gewoon omdat dit voor GNOME in het BLFS boek staat). Daarvoor zijn zo goed als alle X-libraries vereist. Verwacht je maar aan een hele resem paketten en weinig visueel resultaat. Maar als je op dit punt aangekomen bent, is dat natuurlijk niets nieuws. Hetzelfde geldt voor de KDE core paketten. Tegen dat je hier door geworsteld bent, los je compileer problemen op alsof het niets meer is. Een heel arsenaal aan zoekmiddelen geven altijd wel die ene oplossing voor een compileer probleem, waardoor je weer een paketje verder kan gaan. En op het einde van de tunnel: licht.
Gegarandeerd een glorieus moment, die eerste keer dat je kde kan opstarten.

kraaknieuw: KDE eerste start
KDE system monitor
KDE start menu


Een kraaknieuwe installatie, voelt een beetje aan alsof je een nieuw speeltje krijgt. Ik heb ervoor gekozen om steeds zoveel mogelijk functionaliteit in de paketten te compileren, dus met zoveel mogelijk 'optional' dependencies geïnstalleerd. Dat vergt extra tijd maar is natuurlijk wel (eindelijk) visueel merkbaar, daar de paketten gebruik kunnen maken van systeem notificaties en veel meer met elkaar integreren. Wat je ook kan doen is zo snel mogelijk de KDE core paketten installeren en achteraf de rest installeren, dan moet je natuurlijk nog best de core paketten eens achteraf hercompileren. KDE werkt lekker snel, neemt momenteel maar 170 mb geheugen in. Next: GNOME....